Hopp til hovedinnhold

Varsom-appen kan lastes ned i App Store eller Google Play

Les mer om hvordan du kan lese og registrere observasjoner på Regobs | Varsom.no.

Viktig informasjon til turister | Varsom.no

Snøskredvarsel for region Indre Fjordane fredag 03.02.2023

Faregrad 2 - Moderat snøskredfare

Publisert:
OPPDATERT fredag morgen: Vær varsom i leområder og andre terrengformasjoner som har samlet fokksnø.

Skredfarevurdering

OPPDATERT fredag morgen: Lavtrykket som var ventet passerte lengre sør, og det har kommet lite eller ingen snø i regionen. Snøskredfaren er derfor nedgradert til faregrad 2 (moderat).

Det er lett for en skiløper å løse ut middels store skred i ferske fokksnøflak. Vind vil blåse tilgjengelig snø inn i leheng, og danne ustabile flak.

Vær oppmerksom på at det noen steder kan finnes et svakt lag av kantkorn under fokksnøen. Her kan det være spesielt lett å løse ut skred. Det er stor usikkerhet rundt utbredelsen av dette laget.

Stigende temperaturer og sol gjør at små skred kan løsne naturlig utover dagen.

Skredproblemer

Fokksnø (flakskred)

Du kan lett løse ut skred i noen bratte heng. Skred kan bli store nok til å begrave og ta livet av deg (str 2).

Nedføyket svakt lag med nysnø

Her beskriver vi oppbygningen i snødekket og varslet vær i fjellet på det tidspunktet varselet ble laget. Om dine observasjoner avviker veldig fra det som er beskrevet her, vil ikke nødvendigvis varselet være gjeldende heller. Gjør alltid egne vurderinger eller hold deg unna skredterreng.

Snødekkehistorikk

Fredag 3. februar 2023

I skogen er det ubunden nysnø på skare. Over skoggrensen er snøoverflaten vindpåvirket og varierer mellom harde og bærende flak og myke flak. På utsatte plasser er det avblåst ned til skare eller lyng og stein.
Noen steder har det vært mildvær eller våt nedbør i lavlandet. Der har det nå blitt et tynt skarelag i overflate.

Snødekket har vært påvirket av mildvær nokså høyt til fjells tidligere, og den siste fokksnøen ligger på grovkornet snø eller skare mange steder.

I Indre Nordfjord er det observert kantkorn over den siste mildværsskaren og mot bakken. Det svake laget går til brudd ved vanlige tester. Det er stor usikkerhet knyttet til utbredelsen av laget. Sannsynligvis er det mest utbredt i høyden, over ca. 1200 moh.

Natt til onsdag gikk det et naturlig utløst str. 3 skred i Lodalen. Utover dagen ble det observert små løssnøskred i sørvendte heng ved Stryn.

Torsdag er det observert rim på mildværsskare i lavlandet.

Fjellvær

Torsdag 2. februar 2023

Ingen nedbør av betydning. Stille/svak vind fra sørøst, endring til liten kuling fra sørøst om kvelden. -15 °C til -4 °C på 1400 moh. Delvis skyet.

Fredag 3. februar 2023

3 mm i døgnet, opp mot 10 mm i mest utsatt område. Nedbør som regn opp til 600 moh om kvelden. Liten kuling fra sørøst, endring til bris fra nord om formiddagen. -10 °C til -2 °C på 1400 moh. Delvis skyet. Stigende temperatur og lettere skydekke utover dagen. Mest nedbør i ytre strøk.

Råd

Varselet er et hjelpemiddel, ikke en fasit. Gjør alltid egne vurderinger. Vil du være helt skredtrygg, unngå alt skredterreng.
Forklaring til snøskredvarselet Abonner på varsler

Relevant innhold

Nyttige lenker

EAWS logo
NVE er medlem av EAWS